Polityka Prywatności i "cookies"

Właścicielem i administratorem strony www.essences.com.pl jest firma Essences.

Dane jakie wykorzystujemy i zbieramy:

Podczas składania zamówienia zostajesz poproszony o podanie nam danych niezbędnych do realizacji

Twoich zamówień, czyli imię, nazwisko, adres wysyłkowy, e-mail, numer telefonu i dane do faktury.

Twoje dane osobowe wykorzystujemy tylko i wyłącznie w celu realizacji umowy sprzedaży oraz

obsługi płatności. Nie udostępniamy ich podmiotom trzecim w celach marketingowych lub

reklamowych. Podane przez Ciebie dane osobowe potrzebne są do obsługi transakcji płatniczej w

celu obciążenia Twojego konta płatnością za zlecenie oraz firmom kurierskim w celu dostarczenia

przesyłki pod wskazany przez Ciebie adres.

Po dokonaniu zakupu towaru otrzymasz od nas e-mail dotyczący realizacji Twojego zamówienia i

transakcji. Możliwy jest także kontakt telefoniczny w celu omówienia niejasności lub ważnych kwestii

dotyczących Twojego zamówienia. Informacje dotyczące przesyłki będą przekazywane drogą

elektroniczną (e-mail).

Automatyczne zbieranie danych jakie zostają pobierane to dane zawarte w plikach tekstowych

"cookies", które identyfikują Twoją przeglądarkę w momencie korzystania z naszej strony. Nie

zawierają żadnych danych osobowych, ale pozwalają nam na personalizację stron i ofert.

W każdej chwili możesz zablokować instalowanie plików cookies lub usunąć wcześniejsze,

wykorzystując stosowne opcje Twojej przeglądarki internetowej. Gromadzimy tylko niezbędne

informacje potrzebne do realizacji zamówień.

Operacje związane z wykonywaniem płatności elektronicznych, w przypadku wyboru takiej opcji,

będą następować za pośrednictwem bezpiecznego szyfrowanego połączenia zgodnie z polityką

prywatności serwisu Przelewy24. W szczególności musisz zachować w poufności login i hasło do

portalu i nie udostępniać ich osobom trzecim. W celu uniemożliwienia korzystania z Twojego konta

osobom nieuprawnionym prosimy o wylogowanie się po

zakończeniu korzystania z portalu. Jeśli tego nie uczynisz, portal zrobi to automatycznie.

Każdy Klient według uprawnień wynikających z art. 32 ustawy o ochronie danych osobowych,ma

zagwarantowane prawo do wglądu oraz poprawiania swoich danych osobowych, może się także

zwrócić z prośbą o skreślenie go z listy klientów.

Sklep zobowiązuje się nie udostępniać żadnych danych osobowych swoich klientów, zarówno danych

adresowych, jak i adresów e-mail, w celach niezwiązanych z realizacją zamówień.

Dane są szczególnie chronione i zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych zgodnie z

Ustawą z dnia 29.08.1997 r. „O ochronie danych osobowych” (Dz.U.Nr 133 poz 883)

Informacje o "cookies"

1. Czym są pliki „cookies”

Plik „cookie” to ciąg znaków, najczęściej w postaci niewielkiego pliku tekstowego, który zostaje

zapisany na urządzeniu końcowym w momencie, gdy odwiedzasz witrynę.

2. Do czego używamy plików „cookies”

Plików „cookie” używamy by podnieść użyteczność naszej strony i jakość świadczonych usług zgodnie

z preferencjami naszych użytkowników.

Wykorzystujemy je do anonimowych badań statystycznych związanych z odwiedzinami naszej

witryny. Dane zawarte w plikach „cookies” umożliwiają blokowanie wielokrotnego wyświetlania

treści użytkownikowi oraz pomagają zwiększyć efektywność reklam.

3. Jakich rodzajów plików „cookies” używamy

Używamy dwóch rodzajów plików: tymczasowych, które wygasają w momencie wylogowania z

serwisu lub zamknięcia przeglądarki oraz stałych, które zostają na urządzeniu użytkownika zgodnie z

czasem określonym w parametrach lub usunięcia ich przez użytkownika.

4. Dane osobowe

Nie wykorzystujemy plików „cookies” do identyfikacji użytkownika a jedynie danych dotyczących

połączenia.

5. Obsługa i usuwanie plików „cookies”

Domyślnie oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych zezwala na obsługę plików

„cookies” na urządzeniu końcowym, można jednak zmienić domyślne ustawienia i blokować ich

obsługę. Szczegółowe informacje dotyczące obsługi, blokowania i usuwania plików „cookies” znajdują

się w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Blokowanie obsługi plików „cookies” może mieć wpływ na obsługę funkcjonalności dostępnych na

stronie internetowej.